Het juiste schuurpapier kopen

Schuurpapier

Op de achterkant van schuurpapier vind je altijd een getal zoals 80 of 240. Dit is de korrelgrootte die de fabrikant gebruikt om aan te geven hoeveel schuurkorrels er op een bepaald oppervlak zitten en hoe groot de afzonderlijke korrels zijn. Deze informatie heeft een beslissende invloed op het schuurresultaat, want hoe dichter een oppervlak zoals papier wordt bestrooid met fijne schuurkorrels, hoe gladder de oppervlakken waarop u met het schuurmiddel werkt. In de meeste gevallen heeft het echter geen zin om meteen met fijn papier te beginnen. Op een houten ondergrond die nog erg ruw is zou je bijvoorbeeld extreem lang moeten werken met fijn schuurpapier tot het resultaat bevredigend is. Daarnaast zou je veel schuurpapier gebruiken. In de regel begint u daarom met een lage korrelgrootte en schuurt u de oppervlakken vervolgens opnieuw met fijn papier. Welke korrelgroottes optimaal zijn, hangt af van het materiaal en hoe het al is behandeld. Daarom volgen hier enkele tips voor het kiezen van de juiste korrel.

Nog onbehandeld massief hout

Om meubels en andere massief houten producten die je zelf hebt gebouwd mooi glad te maken, kun je de oppervlakken het beste eerst schuren met schuurpapier korrel 80. Met dit papier kun je de grofste oneffenheden verwijderen. Ga dan verder met schuurpapier met korrel 120 en gebruik tenslotte schuurpapier met korrel 180. Het maakt de houten oppervlakken absoluut glad en is daarom een ​​ideale voorbereiding voor de volgende behandeling met bijvoorbeeld een lak.

Houten trap

De treden zijn vaak beschadigd, vooral bij houten trappen in oudere gebouwen. Als u zo’n trap wilt restaureren kunt u het beste beginnen met zeer grof schuurpapier korrel 24 of 36. Dit verwijdert krassen en andere gebruikssporen, zodat u daarna verder kunt met schuurpapier korrel 40 en 80. Gebruik schuurpapier korrel 120 voor fijn schuren. Het met de hand slijpen van alle treden van een trap is een behoorlijk arbeidsintensieve aangelegenheid. Voor het schuren van de oppervlakken is daarom een ​​vlakschuurmachine aan te raden, waarmee je zelfs grote beschadigingen snel kunt verwijderen. Een deltaschuurmachine is ideaal voor het schuren van de hoeken omdat deze aan de voorkant taps toeloopt.

Om het hout van een trap na restauratie goed te beschermen, dient u de oppervlakken na het schuren te oliën of te schilderen. Het middel moet meestal twee keer worden aangebracht, omdat het hout na de eerste behandeling vaak wat ruw aanvoelt. Als dit bij u het geval is, maakt u de oppervlakken glad met schuurpapier korrel 240 of een schuursponsje en brengt u een tweede laag olie of vernis aan.

Het juiste schuurpapier kopen
Schuiven naar boven