Welke huisdieren zijn geschikt voor kinderen?

Huisdieren

Huisdieren brengen veel vreugde, ze fungeren als dekbedden, ideeënbus en speelkameraadjes. Daarnaast zorgen dieren voor een rijk gevarieerd dagelijks leven. Daarom kunnen veel mensen zich geen leven zonder dieren voorstellen. Om ervoor te zorgen dat alle gezinsleden van hun huisdier kunnen genieten, zijn er echter een paar dingen waarmee u rekening moet houden voordat u er een aanschaft. Zeker als baby’s of kleine kinderen deel uitmaken van het huishouden. Samen met https://www.snuffelsensniffels.nl/ hebben we hier wat informatie voor je op een rijtje gezet.

Huisdieren zijn geen speelgoed

Zelfs als u nu overweegt welk huisdier u voor uw kind moet kopen, moet u zich ervan bewust zijn dat u als ouders verantwoordelijk bent voor het dier! Uiteindelijk moet je ervoor zorgen dat het goed met het dier gaat. Als de kinderen beloven om alleen voor het dier te zorgen, kan het zijn dat een groot deel van het werk later aan jou wordt overgelaten! Een dier vraagt ​​elke dag je aandacht.

Vooral tijdens de Corona Pandemie of de lockdown werden er veel huisdieren gekocht, die vervolgens in het dierenasiel belandden! Denk goed na of je na 2022 goed voor het dier kunt en wilt zorgen!

Welk dier is geschikt voor mijn kind?

Welk huisdier geschikt is voor uw kinderen hangt af van hun leeftijd, ontwikkelingsstadium en karakter. Maar ook op uw woonsituatie, uw dagelijkse gezinsleven en uw portemonnee. Bij twijfel dient u goed advies in te winnen. Maar aan wie zou je het kunnen vragen? Bijvoorbeeld:

 • Vrienden en kennissen die kinderen en huisdieren hebben, zullen zeker graag hun ervaringen delen.
 • Een dierenarts kan je ook uitleggen welke huisdieren bijzonder geschikt zijn voor kinderen!
 • U kunt ook een dierenhouder om advies vragen. De dierenverzorgers in een dierenasiel leggen u graag uit welke speciale wensen de individuele huisdiersoorten hebben.
 • U kunt ook boeken of adviesartikelen op internet raadplegen.
 • Onze ervaring is dat de verkopers in een dierenwinkel meestal niet echt goede adviseurs zijn. Hier werken zelden opgeleide dierenverzorgers. Verkopers willen vooral verkopen.

Houd bij uw keuze ook rekening met de levensverwachting van de afzonderlijke diersoorten Sommige diersoorten kunnen behoorlijk oud worden! Heb je echt de tijd en het verlangen om bijvoorbeeld de komende 60 tot 100 jaar voor een schildpad te zorgen?

Dit is hoe oude huisdieren kunnen worden:

 • Muis: ca. 2 jaar
 • Cavia: 4 tot 8 jaar
 • Fretten ca. 4 tot 9 jaar
 • Konijnen kunnen 8 jaar en ouder worden
 • Parkieten: 6 tot 12 jaar • Honden en katten kunnen tot 15 jaar en ouder worden
 • Ara’s 50 tot 70 jaar
 • Kleinere soorten schildpadden, die vaak als huisdier worden gehouden, kunnen wel 70 jaar oud worden.

Makkelijk te verzorgen huisdieren voor kinderen

Hamsters, cavia’s, muizen, ratten, konijnen en grasparkieten worden bijvoorbeeld beschouwd als gemakkelijk te verzorgen huisdieren en worden vaak beschouwd als “beginnersdieren”. Ja, de dieren kunnen een paar uur alleen in de kooi doorbrengen, maar ze hebben ook dagelijkse aandacht en “beweging” nodig.

Bedenk ook dat bijvoorbeeld hamsters en cavia’s nachtdieren zijn die de slaap van je kind kunnen verstoren als de kooien in de kinderkamer staan. Ook hebben de dieren overdag veel rust nodig. Een luide stereo-installatie kan het leven van de dieren tot een hel maken. De kooien van de dieren moeten regelmatig worden schoongemaakt. De dieren moeten dagelijks worden gevoerd en idealiter twee keer per dag van vers water worden voorzien. Zoals je kunt zien, zijn deze dieren ook niet zo gemakkelijk te verzorgen! Er bestaat niet zoiets als een “eenvoudig huisdier”!

Populaire huisdieren bij kinderen

Honden en katten zijn ongetwijfeld de meest populaire huisdieren voor kinderen. Er ontstaat vaak een zeer hechte band tussen de kinderen en de dieren. Deze dieren stellen echter veel hogere eisen aan de leefomstandigheden dan de kleine dieren.

Honden moeten 4 tot 5 keer per dag worden uitgelaten. Afhankelijk van de grootte van de hond moet een van de wandelingen minimaal een uur duren. Check of je tijd hebt. Een hond moet getraind en bezig gehouden worden. Beagles, golden retrievers en andere middelgrote hondenrassen zijn vooral populair bij gezinnen met kinderen. Katten kunnen gemakkelijk een paar uur alleen gelaten worden, maar huiskatten vragen ook de aandacht van hun blikopeners!

Natuurlijk, als we het hier hebben over populaire huisdieren, moeten paarden ook worden genoemd. Vooral meisjes dromen vaak van hun eigen paard. Slechts een paar families kunnen deze droom waarmaken, want paarden hebben zeer speciale eisen als het gaat om het houden en verzorgen van hen en ze veroorzaken ook behoorlijk hoge kosten.

Andere dieren die veel voorkomen in Nederlandse huishoudens zijn papegaaien/andere siervogels, vissen, schildpadden, slangen en ook fretten. Sommige van deze dieren stellen nogal wat eisen aan de leefomstandigheden en zijn daarom slechts in beperkte mate geschikt voor kinderen.

Maar natuurlijk kunnen kinderen ook veel plezier beleven aan siervissen of schildpadden, als hun ouders ze langzaam kennis laten maken met het onderwerp, kan het houden of zelfs kweken van deze dieren een hele leuke hobby worden. Houd hier ook rekening mee voordat u een huisdier koopt: In het volgende gedeelte willen we uw aandacht vestigen op een paar punten waarmee u rekening moet houden bij het kiezen van een huisdier:

Aanschaffing en lopende kosten

De aanschafkosten voor kleine dieren zijn meestal beheersbaar. De voerkosten worden vaak binnen redelijke grenzen gehouden. Een hamster, konijn of muis kan erg duur worden als ze ziek worden en een dierenarts nodig hebben.

De aanschafkosten voor honden en katten zijn veel hoger. Ook hier hangt het ervan af of je een dier koopt bij de fokker of een dier haalt bij het dierenasiel. Een Golden Retriever pup van een fokker kan 1500 euro of meer kosten.

Ook hier dient rekening te worden gehouden met voerkosten. En een chronisch zieke hond of kat kan een flinke deuk in het gezinsbudget zijn. Kijk goed of je gezinsbudget het toelaat! Vraag andere eigenaren van gezelschapsdieren naar de kosten!

Check of je het dier een fijn thuis kunt bieden!

Bedenk welke huisdieren in het gezin je een fijn thuis kunt bieden. Heb je genoeg ruimte voor een grote hond? Kun je de komende 12 tot 20 jaar voor een kat of hond zorgen?

Heeft het dier genoeg plekken om zich terug te trekken in het appartement? En heel belangrijk: Kijk naar je huurovereenkomst! Zijn honden en katten toegestaan?

Welke huisdieren zijn geschikt voor kinderen?
Schuiven naar boven